您当前位置: 首页 > 学术交流 > 正文 学术交流

“公共管理论坛”第一百三十三期--主讲专家:黄宗煌
来源:    编辑:    时间:2019/11/30    点击数:

11月28日,台湾清华大学经济系黄宗煌教授做客我院公管论坛,在人文楼M115报告厅为全体师生带来了题为“气候变迁对健康福祉及其生产与时间配置的影响”的报告,会议由公共管理学院院长张安录主持。

报告伊始,黄宗煌教授首先介绍了气候变化是世界上最严重的问题之一,良好的健康和福祉是可持续发展目标的一个组成部分,时间价值与个人的经济福祉息息相关。他通过健康生产函数引入不确定性和内生时间约束,说明气候变化如何影响健康风险的机会成本和替代用途的时间价值。

随后,黄宗煌教授通过碳的社会成本量化出气候变化的影响,他提到大多数的模型都假设气候变迁不会影响经济成长率,但最近的一些研究报告渐渐指出这个假设可能有误。如果气候变迁同时影响国家的经济出口和经济成长,这样就可能造成长时间的积累,造成碳的社会成本越来越高。

黄宗煌教授指出,气体和空气污染会直接影响到人类的健康,健康的变化一方面会直接影响到个人的经济福祉,另一方面会间接影响到时间的配置。

背景资料

Dr. Huang received his Ph.D. from the Department of Applied Economics at University of Minnesota in January 1986, and then started his career at National Tsing Hua University (NTHU) in Taiwan. Immediately after his early retirement from NTHU in 2010, he joined Taiwan Research Institute as the Vice President in 2011 and acted as the President of Taiwan Association of Environmental and Resource Economics in 2016.

Dr. Huang had been for many years a consultant to several government think-tanks   in Taiwan, member of several governmental advisory committees, and Guest Professor in mainland China. In February of 2019, he accepted the offer from National Taipei University as a contract professor at the Institute of Natural Resources and Environmental Management.

Huang has been focusing his research mainly on environmental and resource economics, cost-benefit analysis, and CGE modeling. He has numerous articles published in American Journal of Agricultural Economics, Environmental and Resource Economics, Applied Economics, etc. Recent works appear on Global Journal of Business Research, The Empirical Economics Letters, and International Journal of Energy Economics and Policy.